Pravi naslov za kadrovske rešitve

Opisi delovnih mest

Smiselna delitev dela in dobra opredelitev delovnih nalog

sta nujni, da se vedno ve, kdo mora kaj opraviti. Res pa je, da morata biti tako delitev dela in opredelitev nalog nujno prilagojeni konkretni situaciji v vsakem podjetju posebej.

Marsikateri delodajalec (zlasti manjši) je prepričan, da je tako specifičen, da morajo pri njem vsi delati vse. Ko se sprašujemo, če to res optimalno, se vedno spominjamo zgodbe: »Čigavo delo je to?«, v kateri nastopajo štiri osebe Everybody, Somebody, Anybody in Nobody (v angleščini zvenijo njihova imena res dobro) in se konča tako, da pomembnega dela ni opravil nihče, čeprav bi ga lahko kdorkoli…

Torej, vsekakor je potrebna delitev dela, potrebno je dobro pripraviti opise delovnih mest.

 

Pet najpogostejših napak pri izdelavi opisov delovnih mest:

1) PREVEČ PODROBNO
Delovne naloge so preveč podrobno opredeljene ali jih je nasploh preveč. Če boste delavcem naročili, da sami pripravijo opis svojega delovnega mesta,  se vam bo zelo verjetno zgodilo, da bo delovni proces zelo podrobno opisan, zapisane bodo posamezne operacije, postopki ali dokumenti. Pri tem se bo zgodilo, da »se zaradi dreves ne bo videlo gozda«. Če se bo pojavila le malo drugačna naloga, bo že problem, ker ni določena v opisu.

2) PREVEČ SPLOŠNO
Skromna opredelitev, kot recimo »vsa tajniška dela«, je preveč splošna. Od vrste okoliščin je odvisno, kaj se za tajniška dela šteje v velikem ali majhnem podjetju. Potrebno je določiti tista tajniška in druga podobna dela, ki so aktualna v vašem okolju. Tako se izognete neprijetni trditvi: »To ni moje delo!«

3) V NASPROTJU S PREDPISI
Posamezni elementi opisa delovnega mesta niso usklajeni s predpisi, recimo – povezava med tarifnim razredom in zahtevano ravnjo izobrazbe. Za vsako delovno mesto sami določite tisto raven izobrazbe, ki je potrebna za opravljanje dela. V določenih primerih lahko določite dodatno tudi nižjo raven (in na primer daljše delovne izkušnje). Tarifni razred se mora ujemati z najvišjo ravnjo izobrazbe, ki jo zahtevate. Primer: V. tarifni razred – za zahtevano 5. in dopustno 4. raven izobrazbe.

4) NESKLADNO
Med delovne naloge so zapisane tudi odgovornosti ali znanja. Delavec je dolžan opravljati konkretne delovne naloge (seveda – za izvedbo nalog je odgovoren). Delovna naloga bi bila na primer »pridobivanje novih kupcev in naročil« in ne »odgovornost za prodajo«. Odgovornost lahko dodatno poudarite v posebni rubriki opisa delovnega mesta. Potrebna znanja, kot tudi vse ostale potrebne kompetence in pogoje za opravljanje dela, zapišite v posebnih rubrikah.

5) OPISI TUDI ZASTARAJO! 
Organizacija in delitev dela je živa stvar, ki se v podjetjih vedno prilagaja spremenjenim potrebam delovnega procesa. Če se delovne naloge spreminjano, je potrebno opise delovnih mest je prilagoditi dejanskemu stanju.

ZA REŠITVAMI KADROVSKIH PROBLEMOV STOJIMO STROKOVNJAKI

Kami, d.o.o., Ljubljana
Podmilščakova ulica 36
1000 Ljubljana

01 43 11 290
0590 53 642
041 670 646
031 378 154

faks: 01 43 02 299
kadrovska@kami.si

Spletna stran za funkcionalnost uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več informacij